Miért van az, hogy

Miért van az, hogy

Kutyakín Kínában

2016. november 13. - fotocella5.43

Gondoljatok négylábú kedvenceitekre. Aranyosak, hűségesek, az ember legjobb barátai. És képzeljétek el, hogy Kínában van egy fesztivál, ami a kutyahús fogyasztásáról szól!

20150622southwest-china-hospital-staff-ordered1.jpg

Európában élve meg sem fordul a fejünkben a kutyahús fogyasztása. Mondhatni, ez tabu. Ezzel szemben bármennyire szörnyen hangzik is, a kutya és macska rendkívül közkedvelt étel  Távol-Keleten, főleg Kínában és a Fülöp-szigeteken. Városi legendákat ismerhetünk arról, hogy a világháború alatt Németországban és Lengyelországban is fogyasztottak ebeket az éhínség idején. Hogy ezzel kapcsolatban mi az igazság, talán már sosem derül ki. Annyi biztos, hogy a mi kultúránkban az állatvédő szervezetek védelmezik az állatok jogait. Szomorú igazság, hogy az ázsiai országokban más a helyzet: ott  nemzeti eledel a kutyahús.

Minden év júniusában hatalmas botrányt okoz a Jülinben megrendezésre kerülő kutyahús fesztivál. A két napon át tartó "ünnepségen" több, mint 10 000 állatot mészárolnak le és fogyasztanak el a résztvevők. A kutyák húsát helyi éttermekben szolgálják fel ételkülönlegességként. 20150622southwest-china-hospital-staff-ordered5.jpg

Ez az ünnep megosztja a helyi lakosságot és az állatvédőket egyaránt. Gyakoriak közöttük az összecsapások. Hogy milyen is a hangulat valójában, azt  ide kattintva láthatjátok.

Valószínüleg a legtöbb kutya, amelyet Jülinben levágnak, lopott házikedvenc, vagy az utcákról összeszedett kóbor kutya. ( Vajon mi történik Európában a sintérek által összeszedett kutyákkal??? )   A fesztiválon egyébként macskákat is felszolgálnak. 1000-yulin-dogs-in-cages1.jpg

Ez a meglehetően furcsa ünnepség nemcsak az állatokkal szembeni kegyetlenség megnyilvánulása. A kutyák nem megfelelő higiéniai állapota következtében olyan betegségek terjedhetnek a kutyahússal, mint a férgesség, veszettség vagy a kolera.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miertvanaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9211958673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2016.11.14. 14:32:18

Azt a cikkíró elfelejtette,hogy az igazi inyenceknek élve megfőzött kutyát tálalnak.Állítólag azért dobják élve a kutyát a forró vízbe ,mert úgy finomabb a húsa.Néhány ilyen féreg embert én is élve dobnák bele a forró vízbe aztán megkérdezném tőle,hogy milyen érzés élve főni?!

Kicknick 2016.11.14. 15:46:03

@Buchhalter: a főtt rákok nevében csatlakozom véleményedhez.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.11.14. 15:48:23

Legyünk már picit nyitottak. A disznóvágás bezzeg igen. Pálinka, véres hurka, perzselés, ledöfni a malacot... Attól, hogy mi sokkal cukibbnak látjuk a kutyusokat, még pont ugyanolyan állatok, mint a disznó, a hambimarha, a nyuszi, kacsa, bambi őz, meg a lóhús. Kóstolnám.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2016.11.14. 16:03:04

Na ettől száll el az agyam...kegyetlenség? Disznóvágás nem az? Horgászat után a kifogott halat megenni nem az? A lelőtt őz nem kevésbé ártatlan? Soroljam?
Igen, szerintem is gusztustalan a kutya evés, el nem tudnám képzelni hogy valaha is macskát egyek, de náluk meg ez a szokás. Nemhinném hogy lenne jogunk egyik-másik állat életét ennyivel többre tartani, szemben a baromfiakkal, disznóval, szarvasmarhával, hallakkal stb. Mit szólnál ha pl India ba akarná tiltatni a szarvasmarhatenyésztést a világon, mert náluk meg az a szent állat?
Egyébként meg nyugodt lehetsz, a háború alatt ettek kutyát, macskát, varjút, ha már tényleg nem volt semmi.

ember100 2016.11.14. 17:19:28

Helló !

Leszögezem nem ennék kutyát semmiképp. macskát bogarat sem !!
Igazán nem a kutyaevés a gond hanem az előzmények.
Rossz körülmények közt tartják , kínozzák stb.
Az élve megfőzés meg hülyeség a béltartalom szőr egyéb dolgok miatt .

Vili Doli 2016.11.14. 18:31:28

HÁT ITT A MEGOLDÁS!

Nálunk se lenne ennyi kutya!

Disznószemű Juhász 2016.11.14. 18:36:07

szerintem ezt itt is be kéne vezetni
pl Újlipótváros kutyapopulációjára ráfér az alapos ritkítás, és ennek a legtisztább és leggazdaságosabb módja, ha a kutyulimutyulikat elfogyasztják

elmennék én is, de azért valszeg undorodnék a kutyahústól, ezért ázsiai túristáknak szánt látványosságot kellene faragni az eseményből, ők még fizetnek is érte!

nincs más mód a teleszart, telefosott, telehugyozott és szétugatott város megmentésére!

sorstáraim! akik nap mint nap ugróiskolát gyakorolnak a parkoló autók között szabadon hagyott, és le nem szart tenyérnyi felületeken közlekedve, csatlakozzatok a "kutyaevést Budapestre" mozgalomhoz!

telkoe 2016.11.14. 19:04:34

Európában élve meg sem fordul a fejünkben a kutyahús fogyasztása. Mondhatni, ez tabu.

Minimalis utananezessel kideritheto lett volna hogy a XIX szazad es XX szazad elejen teljesen elfogadott dolog volt Europaban is a kutyahuseves: de.wikipedia.org/wiki/Hundefleisch
A felsobbrendu belvarosi ertelmisegi nyafi melle jol jon(ne) neha egy kis tenyismeret is.

midnight coder 2016.11.14. 19:40:55

@ember100: "Rossz körülmények közt tartják , kínozzák stb."
Azért ha van reinkarnáció, én európai vágómarha, disznó, csirke sem annyira szeretnék lenni következő életemben. Azt amúgy én sem értem, hogy a kutya ilyen szempontból miért más mint Pl. egy disznó ami Pl. lényegesen intelligensebb is mint egy kutya. Jó, mondjuk én sem ennek kutyát, de csak azért nem mert elég gusztustalan állatnak tartom.

ember100 2016.11.14. 21:06:15

@midnight coder:
Helló !

Más mint a disznó !
A kutya kötődik az emberhez régebben lett háziasítva
A disznó nem értelmesebb a kutyánál .
Annak tartod a kutyát aminek akarod de a tények makacs dolgok.
NEM gusztustalan a kutya.

2016.11.14. 21:24:30

@midnight coder: Emocionális okokból más. Szerintem mondjuk a kutya semmivel sem gusztustalanabb állat, mint a marha vagy a disznó, de mondjuk ez szubjektív megítélés kérdése. Van, aki patkányt tart, s azt mondja, hogy sokkal okosabb állat, mint a kutya. Azonban a többség mégis a kutyát preferálja. Pedig sokan azt mondják, hogy a macska intelligensebb.

qwertzu 2016.11.14. 21:33:23

"Európában élve meg sem fordul a fejünkben a kutyahús fogyasztása. "

Igen, biztos ezért tüntettek Svájcban a kutyaevés betiltásáért.

444.hu/2014/11/27/svajcban-azert-tuntetnek-hogy-tiltsak-be-vegre-a-kutya-es-macskahus-fogyasztasat/

@Disznószemű Juhász: Ezek tenyésztett kutyák, nem valami kóbor izé. Ahogy városi galambot se eszünk pl.

Censored Trompf 2016.11.15. 07:32:25

Ez meglehetősen álszent poszt.

A Franciák ocsmányak mert kagylót esznek, meg csigát, a kínaiak ocsmányak mert kutyák.

MInket se nagyon bírnak az arabok, meg indiaiak, meg zsidók, mert eszünk disznót, marhát, és még lovat is.

Én speciel pont leszarom hogy ki mit gondol, az én ló vagy disznó, vagy marha hús evésemről.

Azt hiszem a kínaiak se éreznek különösebben lelkiismeretfurdalást a kutyazabálás miatt.

KunhalmiAgnes 2016.11.15. 08:54:20

@Disznószemű Juhász: Az otlet kiterjesztese, hatekony, praktikus megoldas lenne a hajlektalan kerdesre is. Javaslatom, hogy hajlektalan szallasokon alakitsanak ki vagohidakat.

Attilajukkaja 2016.11.15. 12:30:02

@Buchhalter: @Burgermeister:
"azért dobják élve a kutyát a forró vízbe ,mert úgy finomabb a húsa"
Ilyet meg sohasem hallottam, nem is tartom valoszinunek. Nem szorostul-belestul fozik meg a kutyakat.
Arrol viszont hallottam, hogy lassan agyonverik oket, mert a felszabadult adrenalintol puhabb es edesebb lesz a husuk. Ha ilyen hust eszel, teged is elont a melegseg.

@ember100:
"Igazán nem a kutyaevés a gond hanem az előzmények.
Rossz körülmények közt tartják , kínozzák stb. "
En ugy tudom, az europai ipari allattartas es vagohidak sem tul allatbaratok. Ott is sokat szenvednek az allatok. Persze nem tudom, ez mennyire altalanos,... ahogy a kinaiaknal sem tudunk rola. A kepek mindig az extrem esetekrol keszulnek.

Fredddy 2016.11.15. 13:24:39

Kutyát-macskát nem azért nem eszünk, mert aranyos (nyúl is az), vagy, mert kötődik az emberhez (ló is kötődik), hanem, amiért ragadozókat úgy általában nem: a növényevők csak a saját betegségeiket adhatják át a hússal, a ragadozók a sajátjuk mellett az általuk életük során elfogyasztott növényevőkét is.
A gasztronómia és a húsfeldolgozás persze sokat fejlődött az őskor óta, de a legtöbb helyen megmaradt ez a régi eredetű ellenérzés- biztos, ami biztos.

Jakab.gipsz 2016.11.15. 13:25:39

Tisztelt kommentálók !

Felmerül bennem néhány kérdés, mert Önök éltek a szabad vélemény nyilvánításhoz fűződő jogaikkal. Igen ez így helyén való is.
Ámde hol maradt a tolerancia és a nyitott társadalom étosza, a mások szokásainak a tisztelete és a befogadó gondolkodás mód, valószínűleg nem a kutya hús miatt irigykedtek, akkor viszont nem értem miért vagytok elégedetlenek.

Ezek szerint Ti mind nácik vagytok, intoleráns fehér söpredék, és anti-kínaiak, (az antiszemitákról most ne szóljunk), vagytok.
Több vegai is szót kért, talán nem gondolták ugyebár, hogy a letépett bimbónak, a letépés is fáj, micsoda barbár dolog magvakat össze-zúzni, érett gyümölcsöt csak úgy megaszalni.

Következtetés képen érdemi vitát, csak a "fény-evők" indíthatnak.
Na ugye.
Tessenek elhallgatni, mert valakiknek valami sem így sem úgy nem fog tetszeni.

Aki pedig szót emel, az kiírja magát a demokratikusan gondolkodók széles táborából.

Attilajukkaja 2016.11.15. 13:36:16

@Jakab.gipsz:
"Aki pedig szót emel, az kiírja magát a demokratikusan gondolkodók széles táborából."
:o)))
Akkor te most kiirtad magad!

@Fredddy:
" ragadozókat úgy általában nem"
A rovarokra, halakra, keteltuekre, hullokre es madarakra ez vajon miert nem vonatkozik? De teny es valo, hogy a tobbi ragadozo kozul csak keveset fogyaszt az ember.

Jakab.gipsz 2016.11.15. 13:46:44

@Attilajukkaja:

Nem értem most meg mi a bajod velem.

Én csak a nyitott társadalmat védelmeztem és megpróbáltam, toleráns lenni.

Egy furcsa étkezési szokást nem én kifogásoltam ,hanem a többiek.
Arról olvastam egyébként, hogy a kutyusakat n étkezés előtt napokig verik, hogy mert a vér-alá-folyásos hús puhább. Az élve megfőzés buta rágalom.

Attilajukkaja 2016.11.15. 13:53:24

@Jakab.gipsz:
"Nem értem most meg mi a bajod velem. "
Hogy minden kommentelot egy kalap ala vettel.
A tobbiben igazat adok neked! :o)

Fredddy 2016.11.15. 14:08:44

@Attilajukkaja: ,,A rovarokra, halakra, keteltuekre, hullokre es madarakra ez vajon miert nem vonatkozik? "
Egy zoonózis jellemzően a minél inkább hasonló fajokat veszélyezteti, egy rovarral kevesebb közös betegségünk van, mint egy másik emlőssel.

gyokkkettto 2016.11.15. 14:09:58

Felhivnam a figyelmet, hogy itt Europaban es Amerikaban a hivatalos vagohidakon is, rengeteg kinzas, kegyetlekedes tortenik az allatokkal. Nem mintha ez nem volna problema, csak mi sem vagyunk jobbak.

Attilajukkaja 2016.11.15. 17:02:49

@Fredddy:
"Egy zoonózis jellemzően a minél inkább hasonló fajokat veszélyezteti"
Ebben van valami. :o)

@gyokkkettto:
"mi sem vagyunk jobbak"
Nagyon egyetertek. Erre valahol fentebb en is utaltam.
süti beállítások módosítása