Miért van az, hogy

Miért van az, hogy

Félünk a kövérségtől?

2016. november 13. - fotocella5.43

A mai világ a karcsú embereknek kedvez. Egy szép alakkal rendelkező nőt látva az utcán valószínüleg arra következtetünk, hogy ő boldog párkapcsolatban él, sikeres, és egy jó ember. Ellenben a kövérekkel, akikről többnyire rosszat feltételezünk. 

o-women-obesity-facebook.jpg

 

Felmérések szerint manapság a  fiatal lányok kétharmada diétázik. Egyre többen vannak azok, akiknek egész életét az elhízástól való félelem uralja. Ők  azok, akik állandóan a súlyukkal vannak elfoglalva. Az anorexia és bulimia jelentését pedig senkinek sem kell bemutatni. Olyan, mintha  társadalmi elvárás lenne vékonynak és szépnek lenni. És mi van azokkal, akik ezen elvárásoknak nem felelnek meg? 

Kövér = boldogtalan ? 

A legnagyobb tévhit, hogy aki kövér, nem tud teljes életet élni. Mert a vékony alkattal rendelkező emberek kivétel nélkül boldogak, ugye? Aki kövér, annak másból sem áll az élete, mint otthon ül és sütit majszol? Száz vagy kétszáz kiló túlsúlyt cipelnek magukon, ki sem mozdulnak a lakásból, és egyetlen örömük a következő hatalmas szendvics: valóban így élnek a kövér emberek? És tényleg azért nem tud lefogyni mert akarat gyenge? Angol pszichiáterek és szociológusok kutatásai alapján a vékony emberek sokkal gyakrabban érnek el sikereket, mint duci társaik, és népszerűségüket is hosszabb ideig tudják fenntartani. 

 

letoltes.png


Egy teltkarcsú fotós 

Haley Morris-Cafiero, aki maga is küzd a súlyfelesleggel, arra volt kíváncsi, hogyan reagálnak az emberek az utcán a kövér emberekre. Vajon a kövér emberek után is megfordulnak a férfiak, vagy a bókok csak a tökéletes alakú embereket illetik? 2013 óta folyamatosan fényképezte magát az utcán, persze úgy, hogy mások ne vegyék észre, a lényege ugyanis az volt, hogy megörökítse, hogyan néznek rá. 

haley-morris-cafiero-the-watchers-cosmopolitan3.jpg

Csak azt sajnálom, hogy a képeken nem adhatom vissza a gonosz megjegyzéseket, amiket az emberektől kaptam, mikor elsétáltak mellettem." - nyilatkozta a fotográfus a projektjéről. A teljes fotósorozatot  itt nézhetitek meg. 

 

130 kilós balerinák? 

A karrierjét plus size modellként kezdő Kelli Jean Drinkwatert művészként és aktivistaként is a kövérség jelensége foglalkoztatja.Ő a megalapítója az első kövér női szinkronúszó csapatnak. A múlt éven pedig tánc előadást szervezett az átlagosnál nagyobb testmérettel rendelkező művészek közreműködésével. A rendező szerint a test  úgy is lehet vonzó, ha nem felel meg az uralkodó ízlésnek.Drinkwater TED előadását a kövérségről ITT nézhetitek meg. 

grace-945x1024.jpg

 

Mind mi, mind ezek a nők is tisztában vannak a ténnyel, hogy a túlsúly nem csupán esztétikai kérdés.Nem egyszerűen arról van szó, hogy 10-15 (20-30?) kilóval felette vagyunk a normál súlytartománynak. A túlsúly, az elhízás a hazánkban is és a világon is vezető halálokok alapja. Fontos viszont az, hogy nem  kell kirekesztenünk a társadalomból a kövér embereket. Nem kellene ódzkodnunk tőlük. Az élet valójában sokkal többről szól, mint hogy milyen a ruhaméretünk. 17-stories-of-eating-disorder-survival-2-26550-1424813343-26_dblbig.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miertvanaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3711957513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyszoban 2016.11.14. 14:01:44

Nem úgy tűnik, hogy ki lennének rekesztve bármiből is. De lehetnének, akkor talán küzdenének azért, hogy egészségesebbek és magukhoz képest szebbek és vonzóbbak legyenek.

Kicknick 2016.11.14. 14:33:55

Az megvan hogy az elhizás az elhizottakat zavarja a legjobban?

Lawliet- Ryuuzaki 2016.11.15. 11:28:07

@egyszoban: Amig a baratnoknek fogynak, popsi push upot, es tsait vesznek, inkabb legyen rajtuk uszogimi, sajat, mint a bno miatt gothos. Nem egy, amikor megborul nala vmi, es pa kilot felszed, csinos lesz, noies. Igen, van az a tulsuly, amitol nem popularisan "jonok", de aattol lehetnek elegansak, csinosak, reprezentativak.
@Kicknick: Ott a pont!
süti beállítások módosítása